|
| | |
|
Дієтичне харчування
Алерген
|
Джерело небезпечного фактора
|
Контрольні заходи
|
Арахіс
|
Соуси (наприклад, соус сатай), тістечка інші десерти, арахісове борошна і арахісове масло.
|
-
Інформація про алергени надається у назві та описі харчового продукту в меню. Важливо оновлювати меню у випадку змін у рецептурі.
-
Знання персоналу про поводження з алергенами.
-
Перевірка всіх інгредієнтів у страві, соусах, приправах, для приготування гарніру або заправки до салату. Якщо відсутні докази, що страва не містить алергену, потрібно вважати, що алерген присутній.
-
Перевірка маркування харчових продуктів та інформації від постачальника на предмет вмісту алергенів в інгредієнтах, які використовуються для приготування страв.
-
Уникнення перехресного забруднення. Прибирання робочих поверхонь та обладнання, миття рук персоналом перед приготуванням страв.
|
Горіхи
(волоські горіхи, мигдаль, лісовий горіх, бразильський горіх, фісташки, кеш'ю, горіхи пекан, горіх макадамія та киндаль)
|
Соуси, десерти, крекери, хліб і морозиво, горіхове масло, праліне, мелений мигдаль.
|
Молоко
|
Молоко, йогурт, сметана, сир, масло та інші молочні продукти, отримані з молока корів, овець, кіз.
Страви з молоком, та готові до споживання продукти з вмістом сухого молока або інших молочних інгредієнтів (казеїн, суха молочна сироватка), лактоза.
|
Яйця
|
Торти, муси, соуси, макаронні вироби, заправки, що містять майонез (який може містити сире яйце) та страви, змащені яйцем, а також лецитином Е322 (якщо вироблений з яєць). Інколи яйця використовуються у м'ясних продуктах.
|
Риба
|
Усі види риб
|
Молюски
|
Молюски, мідії, ліпариси, устриці, равлики, кальмари, устричний соус.
|
Ракоподібні
|
Креветки, омари, норвезькі омари та краби.
|
Соя
|
Тофу, соєве борошно, лецитин Е322 (якщо вироблений з сої) та текстурований соєвий білок; морозиво, соуси, десерти, м'ясні продукти, вегетаріанські продукти.
|
Зернові з вмістом глютену
|
Пшениця (спельта, пшениця Хорасан/Камут), жито, ячмінь та овес, а також харчові продуктів, виготовлені з них. Пшеничне борошно використовується в багатьох харчових продуктах, таких як хліб, макаронні вироби, торти, випічка, м'ясні продукти, а також в деяких досить нетипових продуктах, таких як бульйонні кубики, соус-гранули, суміші спецій, супи і соуси, загущені борошном, харчові продукти, посипані борошном перед приготуванням. Борошно, виготовлене з інших харчових продуктів, таких як кукурудза, рис, просо, нут або гречка, за складом не містить глютену, але в рамках процесу помолу може бути забруднене зерновими, що містять глютен.
|
Зерна кунжуту
|
Хліб, кунжутне масло (для приготування або в приправах).
|
Селера (корінь селери)
|
Інгредієнт в бульйонних кубиках, салатах і супах, або подається як овоч. Селерова сіль використовується як приправа в багатьох харчових продуктах, таких як супи та м'ясні продукти.
Насіння селери використовується як спеція.
|
Гірчиця
|
Будь-який харчовий продукт, який походить з гірчичної рослини, включаючи рідку гірчицю, гірчичний порошок, листя, зерна та квіти гірчиці, пророслі зерна гірчиці, заправки для салатів, маринади, супи, суміші спецій, м'ясні продукти.
|
Люпин
|
Хлібо-булочні вироби.
Люпин також присутній в арахісі, отже особи з алергією на арахіс також можуть реагувати на люпин.
|
Двоокис сірки та сульфіти (у концентрації понад 10 міліграмів на кілограм або 10 міліграмів на літр в розрахунку на сумарний обсяг оксиду сірки (SO2), що розраховуються для продуктів, які пропонуються як готові до споживання або відновлені згідно з інструкціями виробників)
|
Діоксид сірки та сульфіти (Е220-Е228) використовуються в якості консервантів у широкому спектрі харчових продуктів, зокрема в м'ясних продуктах, таких як ковбаси, безалкогольні напої, сушені фрукти та овочі. Діоксид сірки також присутній у вині та пиві.
|
|
Категорія: Мої статті | Додав: zpschkola75 (07.04.2021)
|
Переглядів: 206
| Рейтинг: 0.0/0 |
| |
| | |
|
|
| Статистика
| |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |
|
|